arti6-banner

Vinplante angrepet av vinskimmel.

ÅRETS VINHØST

Den globale vinproduksjonen i 2023 vil bli den laveste siden 1961 etter at ekstreme klimaforhold påvirket alle de største vinområdene i verden, estimerer verdens vinorganisasjon, OIV.

Det er ventet at verdens vinproduksjon vil bli på 244 mill. hl i 2023, ned fra fjorårets 262 mill. hl, noe som allerede var under gjennomsnittet, proklamerte Parisbaserte OIV nylig. Vindyrkerne i de store regionene ble rammet av alt fra tørke og flom til branner og angrep av soppsykdommer.

Vinproduksjonen innen EU er ventet å falle med 7 % til 150 mill. hl, den tredje laveste produksjon i dette århundret, ifølge OIV. Og produksjonen på den sydlige halvkule er ventet å falle med 19 % til 45 mill. hl, den laveste siden 2003.

Europa ble utsatt for en rekke problematiske værforhold, og det var kun noen få land som registrerte gode forhold og produserte gjennomsnittlige volumer eller mer, ifølge Giorgio Delgrosso hos OIV. Noen land var utsatt for mye vinskimmel (Peronospora) etter mye regn på vårparten, mens storm og hagl førte til flom og påfølgende skader i mange vinmarker. Helt syd i EU var det omfattende problemer med tørke, noe som førte til vannstress for vinstokkene.

Italias vinvolum er ventet å falle med 12 % til det laveste nivået siden 2017, primært grunnet vinskimmel som rammet landets sentrale og sydlige del. Spanias produksjon er ventet å falle med 14 % til det laveste nivået på 20 år som et resultat av en omfattende periode med tørke. Blant verdens tre største vinprodusenter er det kun Frankrike som leverer en relativt stabil produksjon, selv om landets sydlige og sydvestlige del var rammet av tørke og vinskimmel.

Blant de mindre vinland i Europa er situasjonen ‘spesielt skremmende’ i Hellas der produksjonen i 2023 falt med 45 % grunnet en kombinasjon av druesykdommer og tørke, uttalte Delgrosso.

Chile, Astralia og Argentina registrerte alle et fall i produksjonen på 20 % eller mer. Dyrkerne i Chile ble rammet av tørke og branner, mens Australia møtte en kombinasjon av vedvarende regn, uvanlig lave temperaturer og flom forårsaket av værfenomenet La Niña.

Vinproduksjonen i USA stiger 12 % i år, siden kalde temperaturer og mye vinternedbør i Napa og Sonoma brakte med seg etterlengtet fuktighet til vinstokkene der etter flere år med tørke.

Men et lavt produksjonsvolum i år kan føre til en bedre balanse i verdens vinmarked, ifølge Delgrosso. Med dagens ‘kompliserte’ økonomi og geopolitiske kontekst, og den høye inflasjonen, har verdens vinkonsum vært fallende, og vinlagrene har økt i mange områder. Decanter

ÅRETS RESTAURANT & THE NORDIC PRIZE

Juryen har talt, og Årets restaurant i Norge for 2023 er Restaurant A l’Aise i Oslo, der danske Ulrik Jepsen er kjøkkensjef. Det betyr at A l’Aise automatisk blir norsk finalist til The Nordic Prize – kåringen av Årets restaurant i Norden. A l’Aise ble tidligere i år belønnet med en stjerne i michelinguiden.

De øvrige finalister til The Nordic Prize er Restaurant Ox i Reykjavik på Island, Restaurant Vår i Poorvo i Finland, Restaurant Okê på Ruths Hotel i Skagen i Danmark og Restaurant Vollmers i Malmø i Sverige. Forrige vinner av The Nordic Prize var Restaurant Hot Shop i Oslo. AR

side: 10

Innhold

ININVESTERING I VINVESTERING I VIN

ET ØYEBLIKKS VIN I ET ØYEBLIKKS TID

HEERKRETZ RIESLING GG FRA WAGNER-STEMPEL

VINMARKSKLASSIFIKASJON I ØSTERRIKE

ÅRETS VINHØST

ET MÅLTID UTEN VIN ER LITT ... TRIST

MODERNE RØD BORDEAUX

Dette er en sort som

FATTORIA ZERBINA I ROMAGNA

DOMAINE BRUNO CLAIR

VARIASJONER OVER CESANESE

DEN GAMLE VIN I SANDEN

ARRIBES: VIN I GRENSELAND

TYSKE SPÄTBURGUNDERE FRA 2020

VINO NOBILE DI MONTEPULCIANO

RESTAURANT BARE BY CHEF PAK

RESTAURANT SAVAGE

NYE VINBØKER

CLIFF ROBERSON, LONDON CRU

ENDA MER OM RUDY